Nejstarší tramvaje, krásný historický autobus, skákací hrady a další: olomoucká MHD slaví 125 let!

V letošním roce oslavuje Dopravní podnik města Olomouce výročí 125 let od zahájení pravidelného tramvajového provozu v Olomouci. K této příležitosti je připraven pro všechny fanoušky dopravy Den otevřených dveří, a to ve středu 8. května od 9 do 17 hodin. Otevřena bude vozovna v Koželužské i nový odstav v Jeremenkově ulici. Děti se dočkají i skákacích hradů a další zábavy.

Foto: DPMO

Základním pilířem programu jsou prohlídka vozovny v Koželužské ulici a haly odstavů v ulici Jeremenkova, které nabídnou například tramvajové vozy typu T3, Škoda INEKON Astra, INEKON TRIO, Vario, EVO, autobusy, elektrobusy a historickou tramvaj č. 16. Další atraktivní součástí středečního programu je jízda historickou soupravou tramvají ev. č. 223 a 99 v trase Hlavní nádraží > Žižkovo náměstí> U Sv. Mořice > Náměstí Hrdinů > Tržnice > Hlavní nádraží > Fibichova. Zájemci se mohou rovněž zúčastnit jízdy krásným historickým autobusem Škoda 706 RTO v trase Sokolská > Fibichova > Sokolská. „Na památku si budete moci zakoupit reklamní a upomínkové předměty,“ dodává Anna Sýkorová, mluvčí DPMO.

Dále je jak v areálu DPMO v Sokolské ulici, tak v Jeremenkově u odstavů připraven doprovodný program Českého červeného kříže a Policie ČR, a to od 10 do 12 hodin. Zájemci si mohou prohlédnout historické automobily československé výroby značky Zbrojovka Brno a Tatra z let 1933-1936 a historický hasičský vůz z roku 1929 SDH Olomouc - Chválkovice. K dispozici bude na obou místech skákací hrad, bohaté občerstvení a pro děti i soutěže o drobné dárky.

Pro přepravu na místo konání je také možné, kromě speciálních jízd historické tramvajové soupravy a historického autobusu, využít běžných linek MHD.

Do tramvajové vozovny v ulici Koželužská se dostanete tramvajovými linkami č. 2,3 a 4 - zastávka U Sv. Mořice. Bližší info https://mapy.cz/s/fubununero


Jak se dostat k odstavům?

Nejlepší variantou je dojet tramvají. Všechny tramvaje totiž jedou na zastávku Fibichova, ze které jsou odstavy krásně vidět a jsou opravdu blízko. Další možností je dojet autobusovými linkami č. 12, 14, 15 ,19, 25, 26 na zastávku Fibichova.

V blízkosti se také nachází několik placených parkovišť, včetně podzemního parkoviště u hlavního nádraží. Bližší informace se dozvíte na této mapce: https://mapy.cz/s/lekezevuga

Jízdní řády historických vozů - bezplatná přeprava

Historická tramvaj č. 223 s vlekem č. 99 bude v provozu v době 10.00 – 16.20 hod. a bude vedena po trase linky X2/7 s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, U Bystřičky, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí republiky, U Sv. Mořice, Náměstí Hrdinů, Okresní soud, Tržnice, Envelopa, Vejdovského, Hlavní nádraží, Fibichova – výstup. Po průjezdu točnou Fibichova bude tramvaj pokračovat na odstavnou kolej v přednádraží, kde vyčká na odjezd ze zastávky Hlavní nádraží.

Historický autobus Škoda 706 RTO č. 247 bude v provozu v době 10.15 – 16.40 hod. a bude veden v trase Sokolská – Fibichova – Sokolská. V ulici Sokolská v blízkosti vjezdu do areálu DPMO, a.s. bude zřízena zastávka určená pro nástup i výstup cestujících.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty